asoc_1

Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara (A.P.D.C.) Cumpana este o organizatie non-guvernamentala cu personalitate juridica, infiintata la data de 10.04.2007 ca urmare a nevoii de dezvoltare continua si sustinuta a comunitatii si implicit pentru accesarea de fonduri in vederea sustinerii si derularii proiectelor si programelor in parteneriat. Asociatia este formata din 29 de membri fondatori, dintre care 23 sunt activi. Ei sunt reprezentanti ai diferitelor institutii din localitate: Primaria si Consiliul Local, Scoala, Biserica, Gradinite, Cabinete Medicale, Politie, ONG-uri si locuitori ai comunei.

„Noi, membrii APDC Cumpana, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cumpana, Biserica, Grup Scolar Cumpana, Gradinitele, Grupul de initiativa Copii, Tineri si Parinti si cabinetele medicale, dorim promovarea asociatiei si implicarea in proiecte de dezvoltare comunitara, create si implementate la nivelul comunitatii, in vederea dezvoltarii durabile a comunitatii Cumpana, pentru cresterea calitatii vietii membrilor comunitatii, in general si a copiilor, in special.”

Valorile APDC Cumpana

• Respect
• Implicare/responsabilitate
• Altruism
• Spirit comunitar
• Abilitati de comunicare

Viziunea APDC Cumpana

„Ne dorim sa avem o comunitate dezvoltata economic, social, medical, educational, accesibila tuturor in mod egal”.

Scopul organizatiei il reprezinta dezvoltarea comunei Cumpana, pentru cresterea calitatii vietii membrilor comunitatii, in general, si a copiilor in special.

In realizarea scopului propus Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Cumpana si-a stabilit urmatoarele obiective:

• Imbunatatirea calitatii educatiei;
• Imbunatatirea sanatatii si a serviciilor medicale;
• Sustinerea liderilor bisericii;
• Incurajarea si sustinerea initiativei private;
• Responsabilizarea si sprijinirea membrilor comunitatii pentru a participa in mod direct la dezvoltarea localitatii Cumpana;
• Atragerea de resurse financiare;
• Promovarea incluziunii sociale a persoanelor de etnie roma marginalizate social.

meetLa nivel local in perioada 2007-2009 Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara in parteneriat cu Consiliul Local si Scoala cu clasele I-VIII Cumpana a derulat 2 proiecte cu finantare locala : „Dorim sa traim intr-un mediu curat” si ” Non-violenta in scoala si comunitate”, dezbateri publice pe diferite teme ( prevenirea exploatarii copilului prin munca, violenta domestica etc).

APDC Cumpana este partener cu organizatia World Vision in proiectul „Prevenire Trafic de Persoane” , acest proiect a fost implementat in comunitate in anul 2010. Proiectul urmareste reducerea factorilor de risc pentru a preveni traficul de persoane din comunitatile rurale si se axeaza pe componenta de prevenire, utilizând educatia ca metoda de interventie.

La nivel de comunitate APDC Cumpana a derulat in anul 2010 mai multe proiecte cu finantare de la organizatia World Vision si anume:

• „Semnificatia zilei de 9 Mai la romani”
• „Sfintii Imparati Constantin si Elena-Ocrotitorii Crestinismului”
• „Copil fericit, copilarie fericita!”
• „Legislatia, drepturi si obligatii in domeniul asistentei sociale”
• „Toti oamenii mari au fost candva copii”
• „Tineri antreprenori in Noua Europa”
• „Ajutoare umanitare pentru sinistrati”
• „Impreuna vom reusi!”
• „Materiale pentru promovarea APDC Cumpana”

meet-2Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Cumpana in parteneriat cu Consiliul Local Cumpana a aplicat la proiectul „CONSTRUIREA DE LOCUINTE SOCIALE (INCLUSIV MICA INFRASTRUCTURA) PENTRU 8 FAMILII DE ROMI DIN LOCALITATEA CUMPANA – JUDETUL CONSTANTA” in cadrul programului „ACCELERAREA IMPLEMENTARII STRATEGIEI NATIONALE DE IMBUNATATIRE A SITUATIEI ROMILOR” – COMPONENTA MANAGEMENTUL SCHEMEI DE GRANT PENTRU DEZVOLTARE COMUNITARA – MICA INFRASTRUCTURA COMUNITARA SI LOCUIRE (la fondurile PHARE 2006/018-147.01.01). Valoarea totala a proiectului in derulare se ridica la suma de 252.725 euro, dintre care 52.725-reprezinta cofinantarea Consiliului Local Cumpana. Proiectul a fost finalizat pe data de 28.04.2010.

Toate aceste activitati si proiecte sunt derulate in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cumpana, organizatia World Vision, Grupul de Initiativa Copii si Tineri „Cumpana Tinerilor”, Parohia Cumpana 2, Grup Scolar Cumpana.